انچه در این مقاله می خوانید
- 1 اولین استفاده ی مدرن از بتن سبک در سال 1917 ثبت شد، زمانی که شرکت ناوگان اضطراری آمریکا شروع به ساخت کشتی با این مخلوط کرد. دلیل استفاده از آن استحکام و عملکرد بالا بود. از آن زمان به بعد، LWC به یک مصالح ساختمانی رایج برای ساخت دیوارهای باربر، پل ها، و سیستم های فاضلاب مقاوم تبدیل شد.
- 2 تفاوت بین بتن معمولی و سبک
- 3 کاربرد بتن سبک وزن LWC
- 4 انواع بتن سبک LWC
- 5 مزایای LWC
- 6 معایب LWC
- 7 کاربرد های عملی LWC
اولین استفاده ی مدرن از بتن سبک در سال 1917 ثبت شد، زمانی که شرکت ناوگان اضطراری آمریکا شروع به ساخت کشتی با این مخلوط کرد. دلیل استفاده از آن استحکام و عملکرد بالا بود. از آن زمان به بعد، LWC به یک مصالح ساختمانی رایج برای ساخت دیوارهای باربر، پل ها، و سیستم های فاضلاب مقاوم تبدیل شد.
بتن سبک یا LWC مخفف کلمه ی Lightweight concrete مخلوطی با سنگدانه های درشت سبک مانند شیل، خاک رس یا تخته سنگ می باشد این مخلوط چگالی کمی دارد. این امر بتن سبک را برای ساخت سازه های مدرن که به حداقل مقطع در فونداسیون نیاز دارند، ایده آل می کند. این بتن به عنوان یک جایگزین مناسب برای بتن معمولی می باشد.
شرکت ساختمانی ویرا سازه طراحی پروژه های مسکونی، تجاری و صنعتی را از ابتدا با استفاده از سیستم قاب فولادی ال اس اف LSF و پانل پیش ساخته بتن سبک اجرا می نماید. سرعت ساخت و کیفیت نهایی ساختمان وجه تمایز شرکت ویرا سازه با رقبای خود می باشد.
تفاوت بین بتن معمولی و سبک
میزان آب مصرفی در نوع معمولی کمتر است. نوع سبک آن دارای محتوای آب بیشتری می باشد. استفاده از سنگدانه های متخلخل زمان خشک شدن را افزایش می دهد. از این رو، برای جبران این مشکل، سنگدانه ها قبل از اضافه کردن به سیمان، در آب خیس می کنند.
بتن معمولی به دلیل وجود سنگدانه های متراکم تر، داری وزن مخصوص 2300 تا 2400 کیلوگرم بر متر مکعب می باشد. بسیاری معتقدند که بتن معمولی در مقایسه با نوع سبک آن ارزان تر است. با این حال، پروژه های ساخته شده با بتن معمولی به مواد اضافی برای قالب، روکش فلزی و تقویت کننده های فولادی نیاز دارند که در نهایت هزینه کلی را افزایش می دهد. از این رو، یک مصالح ساختمانی مقرون به صرفه باقی می ماند، به ویژه برای پروژه های بزرگتر.
برای ساخت و اجرای سازه های ال اس اف LSF توسط شرکت فنی و مهندسی ویرا سازه از قاب فولادی سبک با بتن سبک استفاده می گردد. سازه های ال اس اف LSF در کنار پوشش پانل های بتن سبک یک سیستم ساختمانی محکم و بادوام در برابر آتش سوزی و زلزله را ارائه می دهد.
کاربرد بتن سبک وزن LWC
- ایجاد کف
- عایق سقف
- پر کردن دیوارهای سیستم ساختمان فولادی سبک ال اس اف LSF
- تولید بلوک و پانل دیواری در سازه های هوشمند ال اس اف LSF
استفاده از بتن سبک در سازه های ال اس اف، نسبت به هزینه ی کلی کمتر است. علی رغم این که هر متر مکعب LWC، در مقایسه با نوع معمولی، گران تر است ولی به علت کمتر بودن وزن مرده و ابعاد پی در آن ها همچنین عدم نیاز به قالب بندی و تجهیزات هزینه سازه های ال اس اف ساخته شده با این نوع مصالح کمتر است. کاربرد اصلی LWC در تمام دنیا، تولید اعضای پیش ساخته بتنی و پانل های پیش ساخته است. به دلیل هزینه ی کم انتقال، جابجایی و وزن سبک این مصالح ساختمانی مصرف آن در سازه های ال اس اف LSF ایده آل می باشد.
انواع بتن سبک LWC
- سبک وزن
این نوع LWC با استفاده از سنگدانه های متخلخل و سبک از جمله خاک رس، شیل، تخته سنگ، پوکه آتشفشانی، خاکستر یا پرلیت تولید می شود. سنگدانه های سبک برای بلوک های بتنی پیش ساخته مناسب هستند.
- هوادهی شده یا فوم دار
این نوع بتن با نام گازی یا فوم دار شناخته می شود زیرا با وارد کردن حفره های بزرگ به داخل توده ملات بتن ساخته می شود. حفره ها معمولاً از طریق یک واکنش شیمیایی تزریق می شوند.
بتن هوادهی یا فوم دار عایق حرارتی مناسبی می باشد و خود متراکم است. برای استفاده در فضاهای صعب العبور و سیستم های فاضلاب استفاده از آن ایده آل می باشد.
- بدون ریزدانه
با حذف سنگدانه های ریز از مخلوط این بتن ایجاد می شود. این بتن از فضاهای خالی بزرگ و سنگدانه های درشت تشکیل شده است. به همین دلیل است که بتن بدون ریز دانه No Fines عایق بهتری است.
بتن بدون ریزدانه برای دیوار های باربر مناسب است و می تواند برای ساخت و سازهای داخلی و خارجی استفاده شود. البته از این نوع به دلیل چگالی کم و محتوای سیمان آن نباید با بتن مسلح استفاده شود.
مزایای LWC
- به دلیل رسانایی حرارتی کم و مقاومت آن در برابر آتش، یک ماده ایده آل برای عایق کاری در برابر آسیب حرارتی است.
- با وجود کاهش تراکم، سازه های ساخته شده با بتن سبک وزن بعید است که فرو بریزند. در واقع نوع سبک وزن در مقایسه با نوع معمولی احتمال انقباض کمتری دارد و همچنین مقاومت بیشتری در برابر پوسیدگی و آلودگی موریانه نشان می دهد.
- ترکیب این نوع سبک وزن به جای پانل های گچی در سازه های ال اس اف از همه نظر مهندسی ساز تر می باشد.
- مقاومت سازه را به خطر نمی اندازد.
- تخلخل بالای LWC بر هدایت حرارتی آن تاثیر می گذارد و برای پروژه هایی که نیاز به عایق در برابر آسیب گرما دارند مناسب می باشد.
شرکت مهندسی ویرا سازه نمایندگی طراحی و ساخت سازه های ال اس اف lsf با پوشش LWC در تمامی نقاط کشور نظیر تهران، البرز، اصفهان، گیلان، مازندران و… می باشد.
معایب LWC
به دلیل محتوای آب بیشتر خشک شدن آن به زمان زیادتری نیاز دارد.
افزودن بیش از حد آب میتواند منجر به تشکیل لایههای لایهای شود و در نتیجه ممکن است منجر به وجود آمدن مخلوط ضعیف تر شود.
از آنجایی که این بتن بسیار متخلخل است، نسبت مواد در این مخلوط بسیار دشوار است. سیمان در صورت مخلوط نادرست از سنگدانه ها جدا می شود.
کاربرد های عملی LWC
یکی از محبوب ترین سازه هایی که می توان در آن از LWC بهره برد سازه های پیش ساخته و هوشمند ال اس اف است. سازه ال اس اف و ترکیب آن با پانل های LWC امکان انتقال بار مرده از یک طبقه به طبقه دیگر بسیار کاهش می دهد.
می توان از این بتن برای ساخت موفقیت آمیز پل ها، عرشه ها، تیرها، پایه ها، سازه های پیش ساخته ال اس اف و ساختمان های بلند با تراکم کمتر استفاده کرد.
به دلیل رسانایی حرارتی کم و مقاومت حرارتی بالاتر، معمولاً برای عایق کاری لوله های آب، دیوارها، پشت بام ها و غیره استفاده می شود.
این بتن با تشکیل یک لایه محافظ از خوردگی فولاد محافظت می کند که همچنین سازه های فولادی را در برابر پوسیدگی عایق می کند.
LWC همچنین معمولاً برای ساخت خطوط بین ایالتی و ترافیکی بدون اضافه کردن بار مرده به سازه های موجود استفاده می شود.