انچه در این مقاله می خوانید
- 1 ساختمان های پایدار، معماری های سبز و یا ساختمان های دوستدار محیطزیست، امروزه از جمله کلیدی ترین و مهم ترین واژه هایی هستند که در خصوص ساخت و ساز مطرح می شوند.
- 2 تعریف معماری سبز یا پایدار
- 3 اصول مهم و پایه معماری سبز
- 4 مزایای کلیدی معماری سبز چیست؟
- 5 مزیت های ساختمان های پیش ساخته ال اس اف lsf
- 6 مهم ترین کاربرد سازه های پیش ساخته ال اس اف
- 7 نحوه ساخت سازه های ال اس اف
- 8 جمع بندی
ساختمان های پایدار، معماری های سبز و یا ساختمان های دوستدار محیطزیست، امروزه از جمله کلیدی ترین و مهم ترین واژه هایی هستند که در خصوص ساخت و ساز مطرح می شوند.
معماری سبز یک راهکار مناسب در ساخت و ساز است. هدف از اجرای معماری سبز استفاده بهینه از انرژی می باشد. یکی از مهم ترین پرسشهایی که در مورد ساختمانهای سبز مطرح میشود این است که چه تفاوتی با دیگر روشهای طراحی و توسعه میادین ساختمانی دارند و چرا این روزها بیش از هر زمانی برای دولتها و کشورها مهم هستند. چرا سازمانهای حامی محیطزیست مدام در مورد آن صحبت میکنند و چه مزیتهایی خواهد داشت؟
تعریف معماری سبز یا پایدار
بهطور کلی این سبک از معماری در شرایطی انجام می شود که کاهش آلودگی زیست محیطی اهمیت زیادی در پروژه عمرانی داشته و در مقابل همه چیز بر اساس شناخت از محیط و نیازسنجی انجام می شود. مثلاً در یک کشور اپیدمی و مشکل کمبود سوخت فسیلی سبب افزایش هزینه های ساخت و ساز شده است. روش معماری سبز با هدف کم کردن میزان استفاده از این سوختها وارد میدان میشود و معمولاً بهترین عملکرد را نیز در این حیطه دارد.
اصول مهم و پایه معماری سبز
بهطور کلی در این روش یک سری اصول و مبنا وجود دارد که حتماً باید رعایت شود. در واقع اگر میخواهید مجوز ساختمان های سبز را دریافت کنید لازم است که از این خط مشی ها پیروی کنید تا بتوان ساختمان شما را در این دستهبندی قرار داد. در تمامی کشورهای دنیا نیز سرمایهگذاری عمیقی روی این دستهبندی از روشهای ساخت و ساز می شود.
اصلی ترین و مهم ترین موضوع در این حوزه ایجاد یک فضای داخلی سالم خواهد بود. یعنی کسانی که قرار است در این ساختمان ها زندگی کنند به هیچ عنوان دچار مشکلات سلامتی و … نشوند. استفاده درست از منابع نیز موضوع بعدی است که در اینگونه پروژهها اهمیت ویژهای خواهد داشت. اصلاً اصلیترین هدف از اجرای اینگونه ساختمانها این است که در مصرف مصالح صرفهجویی شود. تا جایی که میتوان چرخه طبیعی زیست محیطی را کمتر تحت الشعاع قرارداد. در مقابل شکل و فرم محیطزیست دوست نیز از جمله اصلیترین مواردی است که در این ساختمانها خودش را در همان ابتدا نشان میدهد. از طرفی به طبع برای یک مدیر پروژه اهمیت دارد که ساختمان بنا شده از هر نظر زیبایی داشته و بتواند نیازهای ساکنین آن را برآورده کند.
ارتباط تنگاتنگ با محیط زیست در معماری سیز
بههرحال امروزه یکی از مهمترین اهداف کشورهای متمدن و پیشرفته ایجاد کم ترین آسیب ممکن به محیطزیست است. در این مورد از روشهایی تحت عنوان پروژههای سبز و ساختمانهای پایدار استفاده میشود. این سبک ساخت و سازها به شکلی انجام میشود که هیچ آسیبی به منابع تجدیدناپذیر وارد نشود و کل پروسه بر اساس چرخه برگشت صورت پذیرد. در مقابل امروزه استفاده از انرژی در بسیاری از جوامع آن هم برای ساختوسازهای گاه غیرضروری تبدیل به یک اپیدمی شده است. بسیاری از دولتها مجوزهای لازم را برای احداث این پروژهها به اشخاص حقیقی و حقوقی نمیدهند.
صرفه جویی حداکثری مصرف سوخت در معماری سبز
میدانیم که برای احداث پروژه های عمرانی نیاز به سوخت فسیلی یک اصل کلیدی است. برای مصرف کم تر منابع و یا به حد صفر رساندن آن امروزه از روش هایی مانند ساختمان های پیشساخته ال اس اف lsf و طراحی بر پایه معماری سبز استفاده می شود. این موضوع در درجه اول سبب میشود که سوخت های پایه نفتی کم تر مورد استفاده قرار گیرند و در درجه دوم، آلایندههای زیستمحیطی نیز در اثر سوختن این منابع به وجود نیایند. از طرفی چرخه طبیعی زیستمحیطی نیز دچار مشکل نمیشود. هیچ نرخ آلودگی از سوی ساختمانهای پیش ساخته ال اس اف lsf به سطوح شهری و روستایی اضافه نمیشود.
در بیشتر موارد دولت ها نیز حمایت ویژهای از این روشهای ساختوساز میکنند. درصورتیکه شما هم مایل به استفاده از شیوههای دوستدار محیطزیست هستید، باید بدانید که دریافت مجوز برای احداث این پروژهها حتی در شهرهای شلوغ نیز فوقالعاده آسان است. البته در این مورد در ادامه بیشتر صحبت خواهیم کرد.
استفاده بهینه از متریال های ساخت معماری سبز
80 درصد هزینه ای که در پروژه های عمرانی صرف میشود برای تأمین مصالح ساختمانی خواهد بود. البته این عدد در مورد انواع پروژهها و سبک های طراحی و معماری و مهندسی میتواند متفاوت باشد. اما اگر بخواهیم خیلی خوش بینانه دراین خصوص صحبت کنیم. باید بگوییم که بیش از 50 درصد هزینه نهایی برای مصالح خواهد بود. مصالح موردنیاز در این روش معماری لازم است که مقاومت بالایی چه از لحاظ تنشهای فشاری و چه ارتعاشی داشته باشند. اما در مقابل آمادهسازی این مصالح با کمترین هزینه و کم ترین میزان مصرف سوخت فسیلی انجام میشود.
مهم ترین موضوع در مورد طراحی پایدار مصالح این است که 80 درصد خودکفایی در تأمین انرژی در این پروژهها برقرار میشود که این یک آمار دقیق و رسمی است. شما نیازی به مصالح دیگر در اجرای این پروژهها را ندارید. این سبک معماری با توجه به بافت شهری، آبوهوا، نور، تناسب با عوامل دیگر محیطزیست و همینطور جنبه های اقتصادی و انسانی قابلاجرا است. درصورتی که برای شما جذابیت ظاهری مهم است، میتواند گزینه خوبی باشد. در ابعاد دیگر اگر پروژههای عمرانی اقتصادی برای شما اولویت هستند، باز هم میتواند گزینه استاندارد و خوبی باشد.
مزایای کلیدی معماری سبز چیست؟
شاید هنوز هم برای شما این پرسش مطرح شود که چرا این روش معماری بیشترین مزیت را در مقابل تمام تکنیکهای نوین دارد و میتواند سبب دگرگونی در دنیای ساختوساز شود. اولین موضوعی که لازم میدانیم در خصوص این سبک معماری به آن اشاره کنیم بازدهی بالای مواد میباشد.
در واقع معماری که به این شیوه صورت گیرد از مواد بازیافتی خواهد بود. این موضوع سبب میشود که در هزینه ها چندبرابر صرفه جویی شود. برخلاف روش های کلاسیک، انرژی برای تولید سیمان، میلگرد و… صرف نشود. چرخه تولید به این شکل کاملاً بهینه شده و در مقابل معمارانی که در این حوزه فعالیت میکنند به دلیل سطح تخصصی که دارند همه یک رویکرد را در طراحی به کار میگیرند.
مزیت های ساختمان های پیش ساخته ال اس اف lsf
سازه های پیش ساخته یکی از متداول ترین مدلهای مورداستفاده در حیطه اجرای ساختمانهای پایدار هستند. مزیتهای زیادی دارند که در ادامه قصد بررسی آنها را خواهیم داشت. از جمله این مزیتها میتوان به امکان افزایش طول عمر تا 12 درصد اشاره کرد. در واقع در مقایسه با روشهای سنتی، همه چیز در این روش بهینه مصرف میشود. سبکی سازه و در نتیجه کاهش نیروی وارده بر زلزله از جمله مهمترین مواردی است که به آن در لیست مزیتها اشاره میشود. چون وزن سازه کم میشود میتوانید آن را در پروژههای مسکونی که در گسل ها احداث میشوند استفاده کنید.
امکان بازیافت ساختمانهای پیشساخته ال اس اف lsf موجب می شود تا بتوانید دوباره از مصالح در پروژه های دیگر استفاده کنید. در واقع این چرخه به صورتی پیش میرود که فلزات مورد استفاده تبدیل به زباله نمی شوند. از طرفی انرژی مورد استفاده در زمان بهره برداری از این ساختمان ها نیز فوق العاده کم تر است. عایق بندی صوتی و حرارتی مناسب دیوارها از جمله کلیدیترین مزیت هایی است که سبب میشود. این روش ساخت و سازها نهتنها در کشورهای پیشرفته اروپایی محبوب شوند، بلکه حتی در دنیا نیز به عنوان یک روش مرسوم مورداستفاده قرار گیرند.
سهولت در اجرای انواع تأسیسات برقی و مکانیکی نیز به طبع در کنار تمامی این مزیتها اتفاق مهمی است که صرفاً در ساختمان های پیش ساخته ال اس اف مورد توجه قرار گرفته است.
استحکام بالا
به طبع استحکام اولین فاکتوری است که در مورد استانداردسازی یک ساختمان باید آن را در نظر بگیرید. توسعه یک پروژه عمرانی در ساختمانها و سازه پیش ساخته ال اس اف lsf بر پایه استانداردهای روز دنیا خواهد بود. در واقع لازم است که حتماً این استانداردها توسط مجری طرح پاس شود. در غیر این صورت بههیچ عنوان ساختمان قادر نخواهد بود مجوزهای لازم را دریافت کند.
کاهش تهدیدات تنوع زیستی
هر پروژه ای که به این روش ساخته میشود بر پایه انرژیهای تجدیدپذیر خواهد بود. هر زمان که پروژه ای بر این حسب ساخته میشود. معمولاً هماهنگ سازی های لازم روی آن انجام شده تا در اثر تغییرات زیستی نظیر اکسید آهن و یا خوردگی دچار مشکل نشود. به هر حال اصل پایه این ساختمان ها به شکلی است که از مواد بازیافتی طراحی می شوند. درصورتی که استانداردهای موردنیاز در ساخت آنها رعایت نشود. پس از مدتی دچار مشکل شده و حتی اگر کیفیت سنجی بهدرستی در هنگام خرید مصالح نیز در نظر گرفته نشود، پروژه خیلی زود با مشکلاتی نظیر عدم دریافت مجوز و… مواجه میشود.
مهم ترین کاربرد سازه های پیش ساخته ال اس اف
حال که در مورد مزیت های این روش اجرایی خواندیم، لازم است اشارهای داشته باشیم به این موضوع که آیا میتوان پروژههای ال اس اف LSF را در تمام مقاصد مورداستفاده قرار داد. باید بگوییم که محدودیت خاصی در نحوه اجرای این پروژهها در 99 درصد ساختمانها وجود ندارد. البته لازم است که با یک مجری طرح معتبر دراینخصوص مشورت کنید و راهنماییهای لازم را نیز دریافت نمایید. بهراحتی میتوانید با استفاده از روش ساختمان پایدار انواع پروژههای عمرانی:
- ویلایی در نقاط مختلف کشور
- کارخانهها و سازههای صنعتی و تولیدی
- ساخت شهرکهای مسکونی و تجاری
- پلانهای نیمطبقه در برخی ساختمانها
- ساخت پارتیشن برای سقفهای کاذب در پروژههای عمرانی وسیع
استفاده کنید. در مقابل این سازهها برای مستحکم کردن، بهینهکردن هزینهها و همینطور بالابردن سرعت کار بهترین و ایدهآلترین گزینه قابل انتخاب هستند.
نحوه ساخت سازه های ال اس اف
بهطور کلی اجرای این نوع سازهها در چند مرحله کلی انجام خواهد شد. مرحله اول راهاندازی و بهکارگیری پی و فونداسیون خواهد بود. در این مرحله از یک فونداسیون عمیق 50 سانتیمتری استفاده میشود. انکر بولت ها پس از اجرای پی در فاصله های مشخص کاشته می شوند. در مرحله بعدی دیوارها نصب میگردند.
در وهله بعدی اسکلت سازه مانند دیوارها و سقف اجرا میشود و لازم است که در این مرحله استحکام سنجی بادقت فوق العاده بالایی انجام گردد. پس از آن پوششهای داخلی و خارجی روی ساختمانهای سبز اجرا میشود و در نهایت تأسیسات مکانیکی و برقی بادقت بالایی نصب میشوند. مسئله مهم بعدی در مورد این پروژهها بهرهگیری از درب و پنجرههای دوجداره با بالاترین کیفیت است. چون همانطور که گفتیم مسئله بهینهسازی مصرف انرژی و کنترل برودت و حرارت در این پروژهها اهمیت ویژهای دارد و لازم است که بهصورت ساختارگرایانه، یک مدیر پروژه از همان ابتدای به فکر اجرای بهینه آن باشد. البته این مراحل مفصلتر از چیزی است که به آن اشاره داشتیم، اما صحبت بیش از این در مورد این مبحث در این مقوله جایی نخواهد داشت.
جمع بندی
ویرا سازه در حال حاضر یکی از مجری های طرح های عمرانی بر پایه ساختارهای پایدار و دوستدار محیطزیست است. درصورتی که شما هم مایل به اجرای این پروژه ها هستید باید بدانید که در داخل ایران کارتان کمی سخت است. موضوع پیدا کردن مسئول طرح و مهندسین عمرانی که پروژه شما را به این شکل با بازدهی بالا و مصرف کم تر منابع احداث کنند موضوع مهمی خواهد بود. بسیاری از آنها صرفاً ادعا میکنند که ساختمان های سبز طراحی میکنند. حتی ممکن است در این زمینه هزینههای زیادی از شما دریافت کنند. برعکس ویرا سازه سعی میکند تمامی روندهای تولید و طراحی پروژههای عمرانی تا اجرای آنها را مطابق استانداردهای روز دنیا انجام دهد.