انچه در این مقاله می خوانید
- 1 سیستم قاب فولادی سبک که با نام ال اس اف lsf شناخته می شود، نوعی سیستم ساختمانی مدرن است.
- 2 تاریخچه ی سیستم قاب فولادی سبک نورد
- 3 آشنایی با سیستم قاب فلزی سبک سازه ال اس اف LSF
- 4 عناصر تشکیل دهنده سیستم قاب فولادی سبک ال اس اف
- 5 اجزای سازه ال اس اف LSF
- 6 مزایا و معایب سیستم قاب فلزی سبک
- 7 مزایای ال اس اف lsf نسبت به سایر سیستم ها
سیستم قاب فولادی سبک که با نام ال اس اف lsf شناخته می شود، نوعی سیستم ساختمانی مدرن است.
سیستم قاب فولادی سبک از ورقهای فولادی سرد نورد شده به صورت مقاطع سازهای برای تامین پایداری ساختمان تشکیل شده است. صفحات و پانل های بتن سبک به عنوان پوشش درونی، لایه های عایق حرارتی و صوتی، قطعات دیواره خارجی به عنوان نما ساختمان سازه ال اس اف را تشکیل می دهد.
سیستم قاب فلزی سبک ال اس اف به صورت اجرای خشک و با استفاده از اتصالات پیچی، پرچی و جوشی ساخته می شود. از این سیستم برای اجرای ساختمانهایی با طبقات محدود معمولاً تا 4 طبقه استفاده میشود. این سیستم اغلب در انبوه سازی ها، ساختمان های چند طبقه، ویلاسازی، دفاتر و ساختمان های تجاری و… مورد استفاده قرار می گیرد.
سیستم قاب فلزی سبک ال اس اف توانایی ترکیب شدن با اجزای سیستمهای سازهای دیگر، مانند بتن آرمه را نیز داراست. میتوان از ال اس اف در اجرای ساختمانهای گوناگون به صورت سیستم سازهای استفاده کرد.
برای ساخت مقاطع فولادی سرد نورد شده ال اس اف مطابق آیین نامههای مربوط به این سازهها، استفاده از اشکال مختلف مجاز است. مقاطع سازه ال اس اف دارای ابعاد متنوع بوده و محدوده تغییرات ضخامت آنها بین 0.6 الى 2.5 میلیمتر می باشد. اجرای سیستم قاب فولادی سبک ال اس اف از نظر مراحل اجرا تفاوت چندانی با اجرای ساختمان های چوبی ندارد.
تاریخچه ی سیستم قاب فولادی سبک نورد
تولید سازه پیش ساخته ال اس اف صنعتی و اجرای آن خشک صورت می گیرد. این سیستم حدود یک قرن پیش مورد استفاده قرار گرفته است. گسترش بهره گیری از سیستم ال اس اف بعد از انتشار اولین ضوابط انجمن آمریکایی فلزات صورت گرفت.
برخلاف تصور بسیاری از افراد سیستم قاب فولادی سبک نورد یک روش نوین و بسیار جدید نیست، قدمت بیش از 100 سال دارد. این سیستم از سال 1850 میلادی در کشور های پیشرفته ی آمریکا و انگلستان مورد استفاده قرار گرفت. تکنیک خم کردن و شکل دادن ورقه های نازک برای اولین بار در جنگ جهانی اول ابداع شد. سپس در سال 1933 به صورت رسمی در نمایشگاه بین المللی شیکاگو برای یک خانه به نام خانه ای برای آینده به عنوان یک سیستم سازه ای به کار برده شد.
این سیستم به سرعت در میان انبوه سازان و مهندسین سازه جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داد. طوری که یک شرکت به نام لوسترون همز در سال 1940 بیشتر از 2500 خانه را با سیستم قاب فولادی سبک نورد ال اس اف ساخت و به فروش رساند.
آشنایی با سیستم قاب فلزی سبک سازه ال اس اف LSF
سیستم ساختمانی قاب فلزی سبک ال اس اف lsf از ورق های فولادی تشکیل می شود. مقاطع ورق های فولادی ال اس اف به صورت U ,C و Z است. عناصر فلزی در سازه ال اس اف خود از عناصر سازه ای باربر و غیر باربر تشکیل شده اند که وظیفه ی اصلی آن ها حفظ پایداری ساختمان است.
تکنولوژی CAD/CAM با دریافت اطلاعات هوشمندانه انسجام کلی سازه ال اس اف را در نظر می گیرد. این تکنولوژی مقاطع را به نحوی انتخاب می کند که بتوانند بهترین عملکرد را در مقابل بارهای وارده داشته باشند. کلیه عملیات مکانیکی اعم از برش، پانچ برای عبور تاسیسات مکانیکی و الکتریکی، توسط نرم افزار پیش بینی شده و توسط دستگاه به طور اتوماتیک، اعمال می شود.
محل قرارگیری پیچ و مهره سازه ال اس اف در کارخانه اعمال می شود. سیستم قاب فولادی سبک ال اس اف، یک سیستم مستقل است.
عناصر تشکیل دهنده سیستم قاب فولادی سبک ال اس اف
عناصر سازنده سیستم متشکل از مقاطع فولادی سرد نورد شده را CSF می نامند. CFS از ورق های فولادی گالوانیزه به روش پرس یا نورد به کمک غلتک ایجاد می شود. سیستم قاب فولادی سرد نورد به صورت مستقیم یا به کمک یک کلاف افقی به شالوده متصل می شود. در این سیستم، تحمل بارهای عمودی و جانبی بر عهده ی استاد Stud است که عناصر عمودی سیستم هستند. دیوارها در سازه ال اس اف از اجزای عمودی با نام Stud تشکیل شده اند. سایر عناصر که به شکل افقی در سازه به کار میروند که رانر Runner نام دارند. سقف نهایی این سیستم، معمولا به شکل شیبدار با استفاده از خرپا اجرا می شود. سقف این سازه، عموما سبک است.
اجزای سازه ال اس اف LSF
- مقاطع متشکل از ورقهای فولادی سرد نورد به عنوان سازه اصلی
- پنلهای بتن سبک به عنوان پوشش سازه در فضای داخلی
- پوشش بیرونی یا خارجی ساختمان
مزایا و معایب سیستم قاب فلزی سبک
در سازه پیش ساخته ال اس اف LSF ، قطعات باربر و غیر باربر به صورت صنعتی درون کارخانه تولید می شوند. این قطعات پس از تولید در کارخانه به صورت آماده در محل نصب می شوند. پیش ساخته بودن این قطعات مزایای زیادی مانند سرعت بالای اجرا در زمان کوتاه، کنترل استاندارد ها، دقت و کیفیت بالا دارد.
از دیگر محاسن سیستم قاب فولادی سبک می توان به کاهش وزن ساختمان، کاهش حجم عملیات پی ریزی، کاهش هزینه های حمل و نقل، افزایش سطح مفید تمام شده، انعطاف پذیری بیشتر فضاها، سهولت اجرا، عدم نیاز به ماشین آلات سنگین و کیفیت بالای اتصالات انجام شده شاره کرد. به دلیلی وزن سبک این سازه نیروی ناشی از زلزله نیز به مراتب کمتر خواهد بود در نتیجه از مقاومت خوبی در برابر زلزله برخوردار است.
از جمله معایب اجرای سازه با این سیستم می توان به عدم تناسب آن جهت ساخت و اجرای ساختمان های بلند مرتبه اشاره کرد. سیستم قاب فولادی سبک در زمینه انرژی، حریق، آکوستیک و سازه در مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن، مورد ارزیابی واقع و کاربرد آن با در نظر گرفتن الزامات ارائه شده، مجاز محسوب می شود.
مزایای ال اس اف lsf نسبت به سایر سیستم ها
یکی از بهترین مزیت های سیستم قاب فولادی سرد نورد این است که در عملکردهای مختلف معماری محدودیتی ایجاد نمی کند. سازه ال اس اف نیازهای طراحی و معماری انواع ساختمان را برآورده می کند، به همین دلیل در میان معماران از محبوبیت خاصی برخوردار است. این سیستم همچنین به طور قابل توجهی هزینه ی ساخت پروژه را کاهش می دهد.
- مصالح زائد که در طول ساخت سازه ال اس اف ایجاد می شوند، قابل بازیافت هستند.
- مقاطع فولادی مورد استفاده در سیستم قاب فولادی سبک نورد در برابر خوردگی، ترک و کج شدگی مقاوم می باشند.
- حجم عملیات انجام شده و تعداد کارگر به دلیل پیش ساخته بوده این سازه کاهش پیدا می کند.
- مواد زائد ساخت و ساز یا پرت مصالح، به حداقل خواهد رسید.
- در این سیستم می توان از تکنیک پانل های پیش ساخته بتنی و گچی استفاده کرد.
- سرعت اجرای آن نسبت به سایر سازه ها بالاتر است.
- سیستم قاب فولادی سبک دوام بسیار خوبی دارد.
- مقاطع فولادی مورد استفاده در این سیستم غیر قابل اشتعال بوده و پوشش پانل های بتنی و گچی باعث گسترش حریق در فضاهای ساختمان نخواهند شد.
شرکت مهندسی ویرا سازه نمایندگی تولید و اجرای سازه های ال اس اف در تمامی نقاط کشور نظیر تهران، البرز، مازندران، گیلان، اصفهان و… می باشد.